Mala škola teologije – osvrt

Slika uz tekstKršćanski kulturni centar, prema riječima svoje predsjednice Marije Perčić, započeo je s novim projektom pod nazivom Mala škola teologije sa svrhom cjeloživotnog obrazovanja vjernika. Mala škola teologije održana je u subotu, 07.11.2015., s početkom u 16 sati, u dvorani Družbe sestara milosrdnica, u Zagrebu, Gundulićeva 10.

“Socijalni nauk Crkve, Dobro čuvana tajna” tema je prvog tečaja, koji je održala dr. sc. Dubravka Petrović Štefanac, iz Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK. Socijalno učenje, baština je koja se čuvala i razvijala kao odgovor na povijesne prilike i zahtjeve ljudskog života ali među nama je puno kršćana, katolika kojima je sam pojam socijalnog nauka Crkve kao i sadržaj kojeg on nudi nepoznat, naglasila je dr. sc. Petrović Štefanac. Sudionike je upoznala s naravi socijalnog nauka Crkve, izvorima i dokumentima, temeljnim načelima i integraciji socijalnog nauka Crkve u našu vjeru, njegovom metodologijom a to znači vidjeti, prosuditi i djelovati, te naglasila važnost učenja o soc. nauku i studiranja dokumenata da bi ih se poznavalo i moglo praktički primijeniti i djelovati na temelju njih. Istaknula je da nas kršćanstvo, katoličanstvo ne poziva da izađemo iz svijeta, da ga napustimo nego da ga oblikujemo i učinimo boljim. Ključ za katolički identitet je da je naša vjera duboko socijalna i da se ne možemo zvati istinski “katolici” ako nismo spremni čuti i poslušati poziv Crkve za služenje potrebitima i rad za pravdu i mir. Pozvani smo biti kvasac u tijestu ovog društva a ne samo pasivni dio tijesta. Istaknula je da je važno da katolici uživaju u življenju socijalnog nauka Crkve jer nitko ne voli namrgođene ljude. Nakon predavanja uslijedio je kratki rad po grupama.

Mala škola teologije završila je euharistijskim slavljem u crkvi sv. Vinka, koju je predslavio duhovnik Kršćanskog kulturnog centra, prof. dr. Anton Tamarut.

Komentari su zatvoreni