Smisao i značenje korizme

Duhovna misao

Korizma je vrijeme temeljite duhovne obnove. Tada više nego obično slušamo Božju riječ, svoj život promišljamo i živimo u svjetlu Kristova vazmenog otajstva, njegove muke, smrti i uskrsnuća te nastojimo ne propustiti nijednu priliku da se djelima ljubavi i milosrđa s Isusom Kristom još čvršće povežemo.

Korizma je prikladno vrijeme da se na osobnoj i zajedničkoj razini suočimo sa svojim dosadašnjim navikama i ponašanjem, da napustimo razne iluzije u kojima smo možda dosada živjeli te da se s poroznog i urušavajućeg tla moralnog relativizma, materijalne gramzljivosti i neobuzdane „lakoće” života, premjestimo na čvrsto tlo istine i ljubavi, na tlo evanđeoske solidarnosti i slobode. Svako odricanje, koje s jedne strane pridonosi našoj duhovnoj slobodi, a s druge jača našu osjetljivost za potrebe siromašnih i nesretnih ljudi, može itekako pomoći prevladavanju društvene krize koja nije toliko materijalne, koliko moralne i duhovne naravi.

Kršćani bi u korizmi trebali još svjesnije i dosljednije živjeti ono na što su pozvani. Svojim životom morali bi još jasnije posvjedočiti za ljubav kojom Bog u Isusu Kristu ljubi sve ljude i sva stvorenja. Trebali bi se još više približiti onim osobama i obiteljima koji su u tuzi i patnji, u duhovnim i materijalnim nevoljama, te im pružiti pomoć i podršku na njihovu križnom putu kao što su to Isusu učinili Veronika i Šimun Cirenac.

Anton Tamarut

Comments are closed